DOMEIN LEIEDAL

Kruiskouter 54

8501 Bissegem

056 35 36 77

info@domeinleiedal.be

openingsuren

volg ons ook op

 

 

historiek

De hoeve Leiedal bestaat al sinds 1740. Een deel van de huidige stallen op het domein dateert nog uit die tijd. In 1962 startte wijlen Georges "Joris" Buyse - landbouwerszoon en voormalig eerste schepen van de stad Kortrijk - er met enkele lesuren paardrijden op zondagen.

Door het groeiende succes van de rijlessen werd in de schaduw van de hoeve een overdekte rijbaan gebouwd. In 1988 werd van privé naar een vennootschap overgestapt en werd Domein Leiedal gesticht.
Joris Buyse trok bekwame en enthousiaste medewerkers aan, bouwde, verbouwde en herbouwde in en om de hoeve en gaf Domein Leiedal steeds meer identiteit. De smidse werd een cafetaria, een koeienstal en kippenhokken toverde hij om in paardenboxen. In augustus 1994 werd de eerste steen gelegd van een tweede overdekte piste van 50 op 20m.

Vier jaar later moest Domein Leiedal helaas afscheid nemen van zijn stichter: Georges Buyse stierf na een slepende ziekte. De uitbating kwam toen onder de vleugels van zijn vriendin Mireille Couckuyt, die bijgestaan werd door Johan Deprauw en Stefan Lecomte.

In 2002 vierde Domein Leiedal haar veertigjarige bestaan. Jammer genoeg werd het een feest in mineur want kort voor de jubileumshow stief ook Mireille, door velen minzaam "de Moeder van Domein Leiedal" genoemd. Johan Deprauw zette het werk van zijn nicht verder, samen met een grote groep enthousiaste medewerkers.

Nadat de vraag gesteld werd of ook andersvaliden bij Domein Leiedal konden paardrijden werd in 2007 de vzw Hippo Leiedal opgericht. Wat ooit begon als een grote uitdaging en een sprong in het onbekende, is vandaag uitgegroeid tot een wezenlijk onderdeel van onze werking. Klik hier voor meer informatie hierover.

Eind 2013 werd Domein Leiedal overgenomen door lesgeefster Kim De Vos en haar broer David De Vos. Onder hun impuls kreeg het domein een nieuw elan. Renovaties in de pistes, herstellingen en opsmuk van de gebouwen, opruimen en snoeiwerken op de buitenterreinen,... elke realisatie was en is een stap vooruit op een domein waar altijd wel iets valt te doen. 

Ook de ruiterclub, die intussen een halve eeuw oud is, kreeg nieuwe impulsen. Voortaan staan weer heel regelmatig wedstrijden op de activiteitenkalender en worden de eigen ruiters via clubdagen en interne wedstrijden uitgedaagd om hun rijniveau steeds te blijven verbeteren. De ruiterclub telt op vandaag meer dan 350 leden, gaande van 5 tot 75 jaar!